Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Uyku Apnesi

Uyku Apnesi

Uyku apnesi, uyku esnasında solunum durmasından kaynaklanan, uyku düzeninin bozulmasına neden olan bir hastalıktır. Uykuda hava akımının en düşük 20 saniye süreyle normal değerlerin altına düşmesi apne olarak adlandırılır. Bu esnada kanda bulunan oksijen azalırken, karbondioksit artış gösterir. Uyku apnesi sinir sistemindeki bir sorundan ya da solunum sistemindeki bir tıkanmadan meydana gelebilir. İki durumun bir arada olduğu durumlarda da apne oluşabilmektedir. Rahatsızlığın sonuçları olarak horlama, aşırı asabiyet, sabahları baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu görülebilir. Hastalık önlem alınmadığı takdirde, hastayı ölüme kadar götürebilir. Hastaların çoğunluğu hastalığı önemsemediğinden ya da fark edemediklerinden tedavi olmamaktadır. Uyku sırasında yüzlerce kez tekrarlayan solunum durması ve azalması, genellikle hastanın yakınları tarafından fark edilmektedir. Sinsi bir hastalık olarak kabul edilen uyku apnesi, acil tedavi edilmesi gereken özelliktedir. Tedavi sağlanamazsa, felç, kalp krizi, düzensiz kalp atışları gibi sorunlara neden olmaktadır. Ayrıca hastalarda iş verimsizliği, kazalar ve sosyal sorunlara neden olmaktadır.

Uyku apnesi kimleri etkisi altına almaktadır?


Toplum içinde oldukça yaygın olan hastalık, erkeklerde, horlayanlarda, erişkinlerde, yaşlılarda, çocuklarda, bayanlarda kısaca her kesimde görülmektedir. Erkeklerde biraz daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Çocuklarda görülen rahatsızlık geniz etine ve bademciğe bağlı olarak gelişebilir. Alkol ve sigara kullananlar, aşırı kilolu olanlar, boynu kısa olanlar, alt çenesi gelişmemiş olanlar, sakinleştirici ve kas gevşetici ilaç kullanan kişiler daha fazla risk altındadır.

Uyku apnesinin belirtileri nedir?

  • Düzensiz solunum: Rahatsızlığın en önemli belirtisi olan uyku boyunca görülen solunum duraklamaları, iç çekmeleri ve horlamalarıdır. Bu düzensizlikler normal kişilerde görülen horlamalardan farklıdır. Normalde sırt üstü yatanların horladığı bilinse de bu rahatsızlıkta kişiler her pozisyonda horlamaya devam ederler. Hastalar uyku sırasında el ve kol hareketleriyle rahatsız bir uykunun görüntüsünü çizerler.
  • Uykuda nefes durması: Hastalarda sıkça tekrarlanan uzun süre devam eden solunum durması meydana gelir. Hastalığın önemli belirtisi olan solunum durması, 10 saniyeden dakikalar boyu devam eden bir duruma gelebilir. Bu kişilerde oksijen yetersizliği ve uyku düzensizliği oluşmaktadır.
  • Gündüz aşırı uyku hali: Gece uyku düzeni bozulan hastalar, kendilerini yorgun hissettiklerinden gündüz uyuklama durumları yaşamaktadır. Bu durum özellikle araç kullanan hastalar için tehlike oluşturmaktadır. Bu hastalığı olan kişiler 8 kat fazla kaza yapma riski taşımaktadır. Hastalarda yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu meydana gelmektedir.
  • Diğer belirtiler: Bilinen belirtiler dışında hastalarda bacak şişmeleri, mide yanmaları, gece koyu renk idrar yapma, uykuda terleme, göğüste baskı duyma gibi belirtiler görülebilir.

Uyku apnesinin teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?


Bu hastalığa benzeyen, benzer belirtiler gösteren hastalıklar bulunduğundan, teşhisin kesin yapılması gerekir. Uyku apnesinin kesin teşhisi laboratuvarda uyku çalışması denilen bir teknikle ölçülmektedir. Laboratuvar ortamında poligrafik tetkik denilen inceleme yapılması gerekir. Bu incelemede uyku esnasındaki parametreler kayıt altına alınmaktadır. Beyin aktiviteleri, uykunun kalitesi, yapısı ve bozuklukları sağlıklı bir şekilde incelenmektedir. Hastanın solunum hareketleri, uykudaki oksijen miktarı, kalp ritimleri ve EKG kayıtları yapılıp, beden fonksiyonları inceleme altına alınır. Testlerin sonucunda tedavi gerekiyorsa, acilen tedaviye başlanır. Apse anatomik bozukluklardan kaynaklanıyorsa, protez, cerrahi yöntemler ya da ilaç tedavileri uygulanır. Hastalara uyku sırasında solunuma yardımcı olan cihazlar kullandırılır. Bu cihazlar nefes alışverişini düzenleyerek, hastaların düzenli uyku uyumalarına yardımcı olur.

Uyku apnesinin sonuçları nelerdir?
  • Bu rahatsızlığı olanlarda yüksek tansiyon görülme olasılığı fazladır.
  • Bu kişilerde solunum güçlüğüyle birlikte gürültülü horlama görülür.
  • Rahatsızlığı olan kişilerde kalp atışlarında düzensizlik ve kalp büyümesi sorunları görülür.
  • Hastalar sıkça idrara çıkar.
  • Uykuda fazla terleme görülür.
  • Huzursuz bir uyku çekilir, uykusuzluk görülür.
  • Sabahları yorgun uyanma, gün içinde uyuklama ve yorgunluk görülür.
  • Hastalar hızla ve aşırı kilo alma eğilimindedir.
  • Hastaların çoğu konsantrasyon güçlüğü çeker.
  • Hastalarda davranış bozuklukları ve depresyon belirtileri görülür.
  • Cinsel istek azlığı, kemik erimesi vardır.
  • Sabahları ağız kuruluğu ve baş ağrıları görülür.
  • Mide yanmaları ve huzursuzlukları vardır.
  • Çocuklarda hiperaktivite vardır.
  • Hastalarda şeker hastalığı riski fazladır.
  • Kalp krizi ve felç geçirme olasılığı fazladır.
  • Akciğer damarlarında basınç oranı yüksektir.
Son Güncelleme : 12.01.2024 20:23:39
Uyku Apnesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Uyku Apnesi Yorumları
şifre

23 Yorum Yapılmış "Uyku Apnesi"
Merhaba, Ağır dereceli uyku apnem var. Cihaz kullanmaya başladım ve dünyam değişti. O kadar çok şey değişiyor ki hayatınızda daha önce neden doktora gitmedim diye kızıyorsunuz kendinize, uyku apneniz olmasında problem yok asıl problem tedaviyi reddederseniz yaşayacaklarınız. Bebekler gibi uyuyorum zıpkın gibi kalkıyorum. Psikolojim,nabzım,kilom herşeyim düzeldi.Gözlük kullanmaktan hiç bir farkı yok. Ve artık ABDde sorunu olmayan insanlarda kullanıyor. Ben şu an kendimi apnesi olmayanlardan daha iyi hissediyorum.
Emre . 03.02.2013
CEVAP YAZ
5 senedir uyku apne sendromu yaşıyorum, ilk zamanlar çok zorlandım, ancak cihaz kullanmaya başladıktan sonra sandığım kadar zor olmadığını anladım. Giderek alışıyor insan ve sonrasında hiç yadırgamıyor. Bir çok sağlık sorunum cihaz kullanmaya başlamakla beraber yok oldu. Kendimi çok daha dinç ve mutlu hissediyorum. 6 ay önce cihazımı yeniledim, Transcend otocpap cihazı aldım. Ufacık bir cihaz, eski cihazıma göre çok daha fazla memnun kaldım. Uyku apnesini kesinlikle ciddiye alın ve direkt tedavi olun.
Mustafa Kayman . 08.09.2013
CEVAP YAZ
benimde ağır bir şekilde horlamam var ve kalitesiz bir hayatım var horlamanın yarattığı etkilerin hepsi bende mevcut nasıl yapacağımı bilmiyorum uyku apnesini devlet hastanesi haricinde nerde yaptırabilirim istanbulda birde horlama kitabı diye bişey var 7 günde horlamayı durduruyormuş iade garantili sizin bir fikriniz varmı acaba bana bilgi verirseniz çok sevinecem acil cevabınızı bekliyorum tşk ler..
Ziya Can . 09.02.2013 10:09:18
CEVAP YAZ
ben yoğun alkol aldığım günün ertesinde uykuya dalarken büyük zorluk çekiyorum.. tam uyuyacakken nefesim kesiliyor ve bir saatten fazla bir süre bu şekilde uyumaya çalışıyorum..daldıktan sonra uyanma sorunum olmadı yada farkında değilim.. alkole bağlı bir sorunmu yoksa uyku apnesimi karar veremedim...
Mustafa . 24.06.2013
CEVAP YAZ
uyku apnesimi bilmyorum ama 19 yaşında oglum var ve geceleri sürekli nefesini alıyor ama geri verirken hem inleyerek veriyor hemde bu nedenle nefesi geç vermiş oluyor o farknda degil ama bu durum beni hem üzüyor hem rahatsz ediyor. sizce bu uyku apnesimi ne yapmam nereye götürmem lazım yardm lûtfn
Gülçin . 08.04.2013
CEVAP YAZ
arkadaşlar allah aşkına bana yardıncı olun ben bu illetten kurtumdım maskede almama rağmen maskeyi kulanamıyorum inanın hayatımdan bıktım sabahları ölü gibi kalkmak suratsız kalkmak ellerim ve suratım şiş kalmak gibi bir sürü detay bana yardımcı olacak bi doktor arıyorum yardım edin ne olur
Rıfat Tırpancıoğlu . 09.04.2013
CEVAP YAZ
yukarıda yazılanlar tam beni anlatıyor yani gündüzleri devamlı uykum geliyor ve sabah yorgun kalkıyorum horlamam var geceleyin bazen boğalacak gibi oluyorum tam rem uykusunu alamıyorum birçok kez uyanıyorum geceleyin acaba buna alerjimde var oda neden olabilirmi
Mustafa . 09.03.2013
CEVAP YAZ
eşimde de uyku apnesi var. Ankara dışkapı eğitim araştırma hast.de uyku lab.bir gece uyudu. ona önce kilolarını vermesinisöyledi doktorlar. eğer fayda sağlanmazsa maske veya amaliyat önerdiler. şimdi eşim kilolarla mücadele ediyor. allah herkese şifa versin.
Nur . 05.03.2013
CEVAP YAZ
bendede uyku apnesi var 2yildir maske kullaniyorum hayatim egisti kaliteli bir yasam suruyorum maskesiz yatmaya lorkuyorum cunku cpk ciddi bi rahatsizlik felc beyinkanamasi kalp kirizi uykuda olum sebebi ALLAH hepimize sifa versin AMİN
Nurgul Basturk . 19.04.2013
CEVAP YAZ
burada saydiginiz belirtiler tam olarak bana uyuyor mu anlamadim.sabahlari bir isteksizlik, 8 saat uyku yetmemesi,gunduzleri cok esneme(uyuklama yok) ve uykudan uyandiktan sonra vucud hala yorgun gibi sorunlarim var.
Cengiz . 24.03.2013
CEVAP YAZ
ögretmenim sınıfta uyuyorum.uyumak istemesemde istem dışı uyuyakalıyorum ögrencilerin önünde.maalesef maalesef...ama horlama yok.uykuya doyamıyorum sabahleyin uyanırken zorlanıyorum.ve daima yorgunum...
Ömer . 12.03.2013
CEVAP YAZ
esimdede aynı sorun var malesef ama dr gitmiyor geceleri asırı horlama ve rahat bir 15 saniye soluksuz kalıyor adanada tavsiye edebileceginiz bir dr varsa söylerseniz sevinirim..
Yasmin . 03.06.2013
CEVAP YAZ
ben apne sorunu olan ve uyku uyuyamayan biriyim ancak uyku hapı kullanarak ve maske takarak uyuyorum ama maskeyi uyurken bilinçdışı çıkarıyorum ne yapmam lazım
Veliye . 11.07.2013
CEVAP YAZ
bendede aynı rahatsızlık var 15 saniye nefezsiz kalıyorum ve ondan sonsa bulantı geliyor istifra edeiyorum tedavisi varmı allah hepimize sağlık ve şifa versin
Göksel Usul . 17.06.2013
CEVAP YAZ
beş yıldan beri uyku apnesi rahatsızlığım var nasıl çözüm bulucam bilmiyorum snore lift diye diye bi aparat varmış araştırın arkadaşlar hepinize geçmiş olsun
Sevgi . 04.06.2013
CEVAP YAZ
benim burnumda et var geceleri sık sık uyanıyorum sabah yorgun uyanıyorum gündüz ağırlık çöküyorsık sık mola veriyorum
Mustafa Uzun Yol Şoförü . 07.04.2013
CEVAP YAZ
bi ara vardı şimdi yok allerjik rinit tedavisi görüyorum uyku apnesinin allerjik rinitle bi alkası varmı bilmiyorum
Yasin Akay . 19.02.2013 20:08:40
CEVAP YAZ
bende de uyku apnesi var cpap kullanıyorum ama nafile sabah kalktığımda sanki üstümde kamyon geçmiş hissediyorum
Bayram Çakır . 24.04.2013
CEVAP YAZ
uyku apnesi rahatsızlıgım için uyku terapisi aldım şu an çok rahatım şükür ALLAHA
Vedat . 11.03.2014
CEVAP YAZ
benm erkek arkadaşımda ağır osas çıktı acaba maske dışında bir tedavisi varmı?
Leyla . 15.03.2014
CEVAP YAZ
benimde böyle bir problemim var tedvi görüyorum inş kurtulcam
İsmail . 28.01.2013
CEVAP YAZ
bir kaç gecedir solunum durmasıyla uyanıyorum.Ne yapmalıyım.
Nazmiye . 20.10.2016
CEVAP YAZ
uyku apnesi olanlar hiperbarik oksijen tedavisi almalı mı?
Ahmet . 05.08.2014
CEVAP YAZ
Uyku Apnesi Belirtileri
Uyku Apnesi Belirtileri
Uyku apnesi belirtileri arasında en önemlisi uyku sırasındaki solunum duraklamalarıdır. Pekçoğumuz horlamanın çok cididye alınması gereken bir problem olduğunu düşünmez. Ancak eğer sık tekrarlanıyorsa çok gürültülü horlamalar uyku apnesinin belirtisi...
Neden Olduğu Sorunlar
Neden Olduğu Sorunlar
Kalp ve damar sistemi sorunları; Apne sırasında kandaki oksijenin ani düşmeleri kan basıncının artmasına, kalp ve damar sisteminin zorlanmasına neden olur. Uyku apnesi olan kişilerin hemen yarısında hipertansiyon vardır ve bu da kalp yetmezliği ile ...
Uyku Felci
Uyku Felci
Uyku felci, kişilerin uyanmasının ardından ya da uykuya dalarken yaşadıkları, vücudun geçici bir süre hareket edememesi yani felç durumu yaşaması halidir. Halk arasındaki adı karabasan olarak bilinir. Uykunun bölümlerinden olan REM döneminde yaşandığ...
Sürekli Uyku Hali
Sürekli Uyku Hali
Sürekli uyku hali, geceleri yeterince uyku uyunmasına rağmen gündüzleri aşırı derecede uyku ihtiyacı duymakla ortaya çıkan narkolepsi rahatsızlığının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Fazla bilinen bir rahatsızlık olmadığı için, ihmal edilen bir...
Uyku Hastalığı
Uyku Hastalığı
Uyku hastalığı, gündüz saatlerinde uykuya aşırı meyilli olma ile karakterize olmuş nörolojik bir rahatsızlıktır. Tıpta narkolepsi olarak adlandırılır. Uyku felci, halüsinasyonlar görme ve katapleksi bu rahatsızlığın devamında ortaya çıkabilir. Ciddi ...
Düzensiz Solunum
Düzensiz Solunum
Uyku apnesinin en önemli belirtisi uykuda ani solunum duraklamaları, çok gürültülü horlamalar ve iç çekmelerdir. Normalde üst solunum yollarını kontrol eden kaslar (Boğaz ve gırtlağı çevreleyen kaslar) uyku esnasında gevşerler. Eğer bu gevşeme çok fa...
Uyku Apnesi Nedenleri
Uyku Apnesi Nedenleri
Tıkayıcı tipte uyku apnesi boğazdaki kasların havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde gevşemesi sonucunda oluşur. Bu kaslar yumuşak damağa, küçük dile, yutağa ve dile aittir. Bu kaslar gevşediğinde nefes alma sırasında hava yolu daralır ve bir süre...
Uyku
Uyku
Uyku, vücudun dinlenmesi, psikolojik yenilenme ve gün içerisinde beyin tarafından elde edilen tüm verilerin düzenli bir halde işlenerek hafızanın yapılandırılmasını sağlayan fizyolojik bir aktivitedir. Yetişkin bir insanın günde ortalama 8 saat arası...
Merkezi Uyku Apnesi
Merkezi Uyku Apnesi
Beyin felci veya tümörleri. Bu sorunların varlığında beyinin solunum ritmini ayarlama fonksiyonu bozulabilir. Kas ve sinir sistemi hastalıları; Beyin sapı ve omurilikle ilgili sinir sistemi hastalıklarında veya bütün kas sistemini etkileyen bazı hast...
Uyku Apnesi Kimlerde Görülür
Uyku Apnesi Kimlerde Görülür
Kilo fazlalığı; Boyunun kısa ve kalın olması boğazda hava yolunun daralmasına neden olur. Kilo fazlalığı nedeniyle boynun ve boğaz çevresindeki yağ dokusunun artması uyku apnesini şiddetlendiren önemli bir etkendir. Boyun çevresinin, yani gömlek yaka...
Uyku Apnesi Nasıl Teşhis Edilir
Uyku Apnesi Nasıl Teşhis Edilir
Polisomnografi denen Tüm Gece Uyku Tetkiki yapılır. Bu tetkikle beyin dalgaları kas gerilimi, göz hareketleri, solunum, kan oksijen düzeyi ve horlama kaydedilir...
Uyku Apnesi Nedir
Uyku Apnesi Nedir
Uyku apnesi, santral veya perifedik etkenlerin sağladığı etki nedeni ile oluşum gösteren ve uyku anında 10 saniyeden daha fazla devam eden solunum kesilmesi olarak adlandırılmaktadır. Uyku apnesine tanı koyabilmek için, 1 saatlik devamlı uykuda en az...

 

Uyku Apnesi Belirtileri
Neden Olduğu Sorunlar
Uyku Felci
Sürekli Uyku Hali
Uyku Hastalığı
Düzensiz Solunum
Uyku Apnesi Nedenleri
Uyku
Merkezi Uyku Apnesi
Uyku Apnesi Kimlerde Görülür
Uyku Apnesi Nasıl Teşhis Edilir
Uyku Apnesi Nedir
Çocuklarda Uyku Apnesi
Uyku Apnesi
Uyku Düzeni
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku Bozuklukları
Bebeklerde Uyku Düzeni
Popüler İçerik
Çocuklarda Uyku Apnesi
Çocuklarda Uyku Apnesi
Çocuklarda Uyku Apnesi; Uyku hemen hemen tüm canlıların olmazsa olmaz fizyolojik olan ihtiyaçlarından biridir. Özellikle en gelişmiş ve karmaşık beyin...
Uyku Bozuklukları
Uyku Bozuklukları
Uyku bozuklukları, kişilerde bulunan hastalıkların belirtisidir. Hastalığın başlangıç aşamasında santral sinir sisteminin etkilenerek, uyku bozuklukla...
Uyku Düzeni
Uyku Düzeni
Uyku düzeni, sağlıklı ve düzenli bir hayat için olması gereken bir düzendir. Uyku düzeni insanlara doğuştan gelen bir düzendir. Bu düzeni isteğe bağlı...
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi tedavisi, cerrahi yöntemler ve basınçlı makine kullanılarak yapılabilmektedir. Uyku apnesi, bir uyuma bozukluğu olmasının yanı sıra, sol...
Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeklerde uyku düzeni, uyku ihtiyacı yaşın artmasıyla azalma gösterir. Yeni doğan bir bebekte uyku ihtiyacı ortalama olarak 16,5 saat iken, 3 aylık b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Uyku Apnesi Belirtileri
Neden Olduğu Sorunlar
Uyku Felci
Sürekli Uyku Hali
Uyku Hastalığı
Gerekli Malzemeler
Uyku Apnesimi
Emin Değilim
Uyku Apnesi Mi
Uyku Apnesi Mi Bilemiyorum
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Gerekli Malzemeler
Uyku Apnesimi
Emin Değilim
Uyku Apnesi Mi
Uyku Apnesi Mi Bilemiyorum
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024